de minuts llegits

“Presó no, gràcies”, una batalla guanyada!

Projecte de presó.
Institucions Penitenciaries tenia previst construir una nova presó a Mallorca. Es van estudiar diferentes indrets:
– Santa Maria del Camí, previsió de construcció sobre un indret on hi havia les millors vinyes de la denominació d’origen Binissalem (1).
– A Palma, el batle (PP) va manifestar que “ja havia dit que a Ciutat no hi cap presó”. I per aquest motiu, va oferir construir-la a un espai protegit del propi municipi, a Son Binissalom (2).
La proposta de la construcció va ser del PSOE que aleshores governava a Madrid.

Els habitants del Pla de Sant Jordi redactaren un manifest al 1992.
“Els sotasignants, habitants del Pla de Sant Jordi (Palma), manifestam el nostre total rebuig a la construcció d’una macro-presó al nostre poble.
Demanam a les autoritats que considerin la situació del Pla de Sant Jordi, afectat per l’impacte ambiental de l’aeroport, per l’existència d’urbanitzacions il·legals, per la degradació del camp… i les greus conseqüències que se’n deriven com: desequilibri de la població, conflictivitat social i la delinqüència, etc. que comportaria l’existència d’un complex penitenciari de les dimensions previstes en un indret tan petit com es el nostre poble.
Els habitants del Pla de Sant Jordi consideram que la construcció d’una presó com la que s’anuncia seria fer definitiva la destrucció del nostre poble i del nostre entron i, per això, demanam, que tal projecte no sigui duit endavant de cap manera.”
Sant Jordi, novembre 1992.

La lluita en contra de tot un poble.
Es va constituir una plataforma, en la qui hi participaren entitats, associacions, agrupacions polítiques i la gent en general que ens va donar suport des de l’inici.

Iniciarem un procés de conciènciació, recollida de signatures, ferratines… i van parlar en tots els grups polítics per tal de modificar aquest projecte.
Van ser bastant dures les negociacions dutes a terme entre els tres membres que representavem la plataforma i els esmentats grups polítics.
Es va fer una gran manifestació a Cort, en qué tota la gent del poble hi va participar.
Tot aquest esforç es va concretar amb un gran èxit. La presó no la feren a Son Binissalom. Sino on és ara.

Josep Lendínez

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Darrer de