de minuts llegits

Andreu Bonet ens parla dels cans llebrers de Mallorca

Burot campo del 2012

Entrevistam en n’Andreu Bonet Vich, santjordier aficionat als cans llebrers de Mallorca.

Com va ser l’iniciació dins aquest món del ca llebrer? Amics? Familiar?

Vaig començar a aquest món del cans llebrers, a través d’un company de feina de Campos que em va convidar a caçar. Aquest home tenia un parell de cusses quarterones (cans creuats) i una llebrera fina. Aquesta experiència em va agradar tant, que no vaig estar bo fins a haver trobat un ca. Aquest primer ca, un mig sang (mescla de ca llebrer amb eivissenc), va ser un regal d’en Tomeu Sion de Sant Jordi. Aquest ca, que el vaig anomenar “Llamp”, va ser amb es que em vaig introduir profundament dins es món de sa caça de forma personal. 

Burot camp del 2012

Després d’uns anys vaig comprar un ca llebrer fi a Campos. Amb aquest, i amb sa cussa d’un company, vàrem fer un encreuament del que va néixer és meu primer ca “important”. Era un ca blanc que el vaig anomenar “Copo” (Copito). Tots els aficionats a n’és món dels cans llebrers de Mallorca el coneixien com es ca blanc de Sant Jordi. 

A quins campionats en què has participat?
Noms dels cans que han guanyat els campionats més importants? I quantes vegades ho han fet?

Es 2016 i el 2017 varen ser molt rellevants en l’àmbit personal, perquè vàrem guanyar es Campionats de Balears de Llebre Mecànica i es Campionats de Morfologia de Galgo Espanyol. Es Campionat de Llebre Mecànica de 2016 i 2017 el vàrem guanyar amb sa mateixa cussa, na “Lunareja”, neboda d’en “Copo”. Es Campionat de Morfologia de 2016 el vaig guanyar amb n'”Iscariote”. I l’any 2017 amb na “Chiruca”. Amb la victòria de n'”Iscariote” el 2016 del Campionat Morfològic, ens va donar una plaça a un campionat nacional que es feia a Àvila, el Campionat d’es Galgo Espanyol. Vàrem quedar és novè. 

Lunareja campió del 2016 i 2017

Es proper Campionat de Llebre Mecànica que vàrem guanyar va ser el 2021 amb na “Quina”, on, per cert, vàrem aconseguir la primera, la segona i la tercera plaça. Enguany, hem tornat a guanyar el Campionat Balear de Llebre Mecànica, amb en “Pep”, i també hem tornat a obtenir la primera, segona i tercera plaça. 

Quin tipus d’alimentació necessita l’animal per competir i quines són les seves peculiaritats específiques per ser un bon ca o cussa.

En quant a la alimentació, avui en dia ja existeixen pinsos molt encertats, que van molt bé. Són pinsos d’alta energia que ajuden bastant a ses necessitats que requereix un ca per competir. Però personalment, jo som de la opinió que és cans són carnívors, i com a tal necessiten també menjar productes càrnics, a part d’es pinso. És macronutrient més important de sa dieta d’aquests atletes són es carbohidrats. La pasta, verdura inclús algunes fruites. 

L’entrenament invisible, conegut com el descans, també es part fonamental. Unes bones caneres amb un bon espai on puguin descansar, es part vital de la seva recuperació i el seu rendiment. 

Sobre ses característiques que ha de tenir un bon ca llebrer, sa velocitat i sa resistència son ses més importants. La cobdícia i les ganes de córrer no les han de perdre mai. Han de tenir un estímul perquè sempre sigui com un joc. 

En quant a sa criança, és l’època més valuosa d’un ca llebrer. D’es de que neixen fins a n’és 10 mesos es quan desenvolupen ossos i musculatura, per això una bona criança als cadells es crucial. La meva dona Glòria ha estat una persona vital en que els quissons s’hagin criat sans i forts. 

Quin es el futur de les competicions? Hi ha gent que vulgui federar-se per seguir competint?

La competició reina a Espanya es la del Campionat D’Espanya de Galgos en Camp Obert. Malgrat que a Mallorca no tingui molta publicitat, cada any acudeixen més de 30 mil persones a gaudir dels dies d’ambient llebrer. Darrerament, és una competició que està travessant uns mal moments, per culpa de la malaltia que a afecta a les llebres, coneguda com a Mixomatosis. Aquesta malaltia està produint una reducció dràstica en la població de sa llebre. Degut a n’aquesta malaltia, cada vegada hi ha més gent que s’interessa per les carreres amb llebre mecànica.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Darrer de