de minuts llegits

“Després de viure a Palma, m’adon que a Sant Jordi ens relacionam amb més humanitat i sociabilitat que a Ciutat.” Macià Fiol

Macià Fiol, té 22 anys, de malnom de Can Forner, també Maties pel nom de son pare i és santjordier. Actualment, està estudiant 4 d’Art dramàtic, per fer d’actor. També està fent malabars als semàfors de Palma per treure qualque dobler.

Com veus el poble?
Sa veritat és que el veig bé, molt bé! Després d’haver estat un any i mig d’estar vivint a Palma, m’adon compte que hi ha una humanitat, sociabilitat, una forma de relacionar-se diferent que la Ciutat.
I alhora diré malament, perquè el veig com un lloc desolat, veig que la gent jove de qualque manera, no ho té com el seu lloc principal per fer oci o per fer comunitat.

Què és el que més t’agrada de Sant Jordi?
El que més m’agrada de Sant Jordi, ara que he tornat, és veure que una gent que es critiquen entre si i molts de pics això genera conflictes… així i tot, segueixen ajuntant-se i fan, per exemple, una escenificació, o qualque cosa conjunta més enllà de la individualitat a favor del poble. Això ho valor molt.

El que manco t’agrada?
Podria dir que són els avions, però realment és mentida, perquè ja hi estam avesats.
El que trob a faltar és més opcions d’oci i coses per fer. Crec que podria haver-hi més coses, com un pub, cine… com hi havia abans… i això faria que els joves no anessin defora.

Dins aquesta tessitura, creus que això fa més present la droga pel Pla de Sant Jordi?
Hem de definir que entenem per droga. Drogues legals, cafè, alcohol, tabac… com per tot. És un poble que té molts de bars, estanc i el nou supermercat on n’ofereixen amb facilitat.
Drogues il·legals, si tenim en compte el Pla de Sant Jordi amb la seva amplitud, hem de pensar que Son Banya hi forma part… i, per tant, n’hi deu haver-hi molta.
Si parlam de Sant Jordi poble, comparant-ho amb la població de pobles com Felanitx, Sineu… crec que sí que n’hi ha més aquí. Però tampoc crec que sigui molta més que altres pobles, de fet, als pobles on tenen més opcions d’oci (pubs…) pens que pots trobar-hi més oferta de drogues.
Com que els joves fan molta vida a Palma, l’acaben comprant allà, excepte la marihuana que és molt fàcil de cultivar a Mallorca.

Parlem de teatre a Sant Jordi!
El teatre al poble és un fenomen molt curiós.
Per una banda, tenim el teatre Calabruix, els primers que feren teatre al poble, un grup amateur, família de pagesos que pel que sigui, per una necessitat vital, etc. fan el seu teatre com aportació al poble. Tot i que segurament cobren, ho fan sense cap ànim de lucre i totalment abocats a Sant Jordi.
I s’altre grup de filles de pagesos amb amics eren del grup dels Fora Nirvis, que també ho feien com una aportació cultural al poble.
No hi he estat mai massa involucrat, però m’he oferit amb el Calabruix a participar si necessitaven res, però sobretot ho he viscut molt més com a públic.

És una pena perquè enguany cap grup ha fet teatre per les festes. I que des de Palma ens enviïn un grup de dues persones de fora del poble a fer-ne, tot i que crec que ho fan molt bé, pens que hi hauria d’haver-hi espai pels nostres grups. Tan de bo tornin a ajuntar-se uns o altres i tornin a fer-ho!

Què milloraries?
Això que hem parlat, intentaria que hi hagués més coses… però bé, jo tot sol no puc millorar-ho i no és una cosa que es pugui imposar, perquè això no funciona, ha de sortir del mateix poble.

Darrer de