/
de minuts llegits

MÀGICA 50.

Era l’any 1991 quan es va publicar el primer exemplar de la revista “Màgica” del Ceip de Sant Jordi. No era però, el primer intent de consolidar una revista escolar. 

L’any 1979 es varen iniciar les primeres publicacions escolars.

Cal distingir entre dos tipus de publicacions:

  • Les de caràcter monogràfic, destinades a treballar un centre d’interès, un projecte, un esdeveniment especial, etc.
  • Les revistes escolars pròpiament dites, de caràcter miscel·lani, elaborades per equips de mestres i alumnes, amb la participació de la Comunitat educativa.

La precursora en la modalitat dels monogràfics, fou S’agricultura, eines, feines i refranys (1979), elaborada amb una impremta de gelatina. La va seguir Gloses de sempre, editada el Dia del Llibre, i ja impresa en ciclostil, un recull confegit pels alumnes segons una recerca entre padrins i familiars. Dos anys més tard se’n publicava la continuació, Un centenar de gloses més. El 1982 es publicaren dos contes escrits pels alumnes dels primers cursos de primària: Es nin que se’n va a escola, i Es nin i sa nina. L’any 1983 el monogràfic principal seria Cal·ligrames, l’edició d’uns poemes elaborats pels alumnes.

L’any 1984 els alumnes de vuitè, coordinats per Miquel Sbert van rebre un dels premis Baldiri Rexach, per la publicació Sant Jordi. Dijous Bo de 1984. El mateix any,es publicà l’opuscle I Centenari de la coronació de La Mare de Déu de Lluc.

El curs 1986, concretament el mes d’abril, els alumnes del cicle superior (6è-7è i 8è) , amb la col-laboració de tots els cursos de primària (encara no hi havia educació infantil)  treien “Sembrat de Lletres”, una revista de caire literari, amb l’objectiu de fer un recull de tots els escrits poètics treballats pels alumnes.

Com a revistes escolars, l’any 1979 s’inicià Superescolar, amb portada del primer número editada amb la impremta de gelatina.

 Per Nadal de l’any 1987 en va néixer una altra, “El Cuquet Divertit”, editada pels alumnes del Cicle Mitjà del centre. D’aquesta se’n varen fer tres números.

Dins el mateix curs escolar, el mes de febrer va sortir un únic número de “Els Serveis de Sant Jordi” que fóu el recull de les investigacions i projectes fets pels alumnes de cinquè i del cicle superior. Continuant amb la temàtica de Sant Jordi, va sortir un altre número el mes de juny del 88, amb el títol “Parlant de Sant Jordi”. Va ser un treball conjunt de les àrees de socials, naturals, llengua i plàstica.

La Màgica va haver d’esperar dos anys per treure el primer exemplar. Ja hi havia la intenció que no fós una revista només d’un cicle concret sinó que l’objectiu era ja de crear un treball comú de tot el centre. Per triar el nom de la revista es va fer una votació entre tots els alumnes, que previàment havien pensat i presentat a tots els cursos. 

De la Màgica el primer curs, 90-91 se’n varen fer tres edicions. Després dues, una per gener i l’altre per l’abril fins el curs 08-09, que ja es va passar  a fer un sol número per any.

El primer exemplar de la revista dugué com a portada i com punt en comú dels articles, la Filosofia 6/18. El Ceip de Sant Jordi va ser un dels centres pioners en iniciar aquest projecte vigent encara a molts de centres de les Illes. Fins a l’any 2012 les publicacions varen ser en paper, I fou ja la número 42, amb un monogràfic del centre d’interès d’aquell any sobre El Circ, que es va treure en format digital.

El 2014, amb motiu del canvi de centre de la mestra i ex-directora de l’escola Maria Bel Toledo es va fer una publicació especial, que duia per titol MÀGICABEL. Aquesta publicació duia com a portada i contraportada les imatges de totes les revistes publicades fins aquell any. (Veure fotos).

Pedro Monserrat,  Xisca Grimalt, Antònia Oliver, Jaume Femenies (EPD), Maria Vallespir, Pere Bru, i Mª Bel Toledo, eren alguns dels mestres de l’escola que hi havia al centre als inicis de la revista.

Enguany, sortirà el número 50 de la MÀGICA, per la qual cosa serà un número especial. Havia de sortir el curs passat però a causa de la suspensió de les classes presencials no es va poder publicar. La temàtica d’enguany serà LA DIADA DE SANT JORDI, UN SANT JORDI DIFERENT. Cada curs farà un article on explicaran de quina manera han celebrat Sant Jordi, sense poder anar a Son Ferrer amb els dimonis, sense poder fer tallers tots plegats, sense el tradicional mercadet de la plaça, però amb molta imaginació per d’una manera diferent seguir donant vida a la diada del Cavaller que ens va salvar del Drac. 

La data de publicació serà dia 14 de Maig a través del Bloc de l’escola.

Des del Ceip de Sant Jordi us desitjam un FELIÇ SANT JORDI A TOTS!!

FONTS:

1. Informació de Maria Bel Toledo, mestra jubilada del Ceip de Sant Jordi.

2. Sbert, Miquel (2017) “Les publicacions santjordieres” a l Jornades d’Estudis: el Pla de Sant Jordi. Palma: Ajuntament de Palma, pàg. 114-115

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Darrer de